niedziela, 5 czerwca 2016

Makaron ze szparagami, kalafiorem i suszonymi pomidorami

Dzisiaj dzień spędzony intensywnie więc po powrocie do domu przyszła pora zrobić coś na jutro do jedzenia do pracy. W lodówce standardowo o tej porze roku duuuużo warzyw więc wybór był prosty. Zawartość szafki z produktami "suchymi" podpowiedziała, aby wziąć makaron :) Tak oto powstał jutrzejszy obiad!

Makaron w sosie śmietanowo-winnym ze szparagami, kalafiorem i suszonymi pomidorami

Składniki:
- 200 g makaronu
- pęczek zielonych szparagów
- 6-7 różyczek kalafiora
- kilka suszonych pomidorów
- 150 ml śmietanki 30%
- 70 ml białego wina
- 2 łyżki pesto bazyliowego
- pół pęczka pietruszki lub kolędry
- sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku.
Szparagi kroimy na około 4 cm kawałki (odcinamy zdrewniałą część), kalafiorowe różyczki kroimy na pół.
W drugim garnku wlewamy wodę, wrzucamy kalafior i gotujemy al dente. dodajemy pokrojone szparagi - bez główek. Gotujemy 2 minuty i dodajemy główki. Gotujemy jeszcze 1 minutę.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy kapkę oliwy i wrzucamy makaron. Podsmażamy około 1 minutę. Wrzucamy warzywa (szparagi i kalafior), wlewamy wino i dusimy około 2 minut. Wlewamy śmietankę, dodajemy pomidory suszone, dusimy około 2 minut mieszając. Dodajemy pesto, doprawiamy solą i pieprzem i na koniec obficie posypujemy posiekaną natką.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz