sobota, 30 lipca 2016

Sos kurkowy na białym winie z mascarpone

Kurki... Uwielbiam! Jeść, ale niekoniecznie zbierać :> na szczęście na targach, przy drogach w lesie - stoi sporo dobrych duszków, u których można ten "owoc" lasu zakupić.

Dzisiaj przygotowałam sos z kurek - trochę inny niż zazwyczaj, bo na białym winie i z serkiem mascarpone.

Składniki:
- 500 g kurek
- cebula
- spory ząbek czosnku
- 200 ml białego wytrwanego wina
- 100 ml śmietanki 18 lub 30%
- 2 łyżki serka mascarpone
- natka pietruszki
- koperek
- sól, pieprz
- 30 g masła, łyżeczka oliwy

Kurki wrzucić do zimnej wody i delikatnie umyć. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby wyschły.

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.  Na patelni rozpuścić masło z oliwą. wrzucić cebulę i czosnek i smażyć do zeszklenia. Wlać wino i chwilkę jeszcze gotować cebulkę na niewielkim ogniu. Następnie dodać grzyby (i jeśli jest taka potrzeba, to można dodać łyżkę masła) i podsmażać aż grzyby będą miękkie (około 8-10 minut).

Gdy grzyby są gotowe, dodajemy serek i śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę i koperek.

Sos wyśmienicie smakuję z różnymi rodzajami mięs, a także z makaronem, kopytkami czy innymi mącznymi dodatkami.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz