środa, 4 czerwca 2014

Kotlety z kaszy jaglanej

Kaszę uwielbiam pod każdą postacią. Postanowiłam więc zrobić coś innego niż zapiekanka czy po prostu ugotowana na sypko do mięska.
Dzisiaj kotleciki z kaszy jaglanej.


Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1 spora marchewka
- sól, pieprz
- oliwa
- jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub zwykłej pszennej
- koperek
- pietruszka (natka)

Kaszę ugotować w półtorej szklanki wody z odrobiną soli. Ostudzić.
Marchew zetrzeć na małych oczkach tarki. 
Połączyć wszystkie składniki ze sobą. Jeśli konsystencja jest za luźna - można dodać jeszcze odrobinę mąki. Ja dodaję dużo koperku i pietruszki - wówczas kotleciki są bardzo aromatyczne.

Formować lekko zwilżoną dłonią kotleciki i smażyć na rozgrzanej oliwie aż będą rumiane.

SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz