poniedziałek, 30 czerwca 2014

Spaghetti z cukinii z sosem z pomidorów

Za oknem szaro i pochmurno więc na obiad coś na rozgrzanie :)






Składniki:
- 1 cukinia
- puszka pomidorów
- 150 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
- 50 g żółtego sera
- papryka słodka, papryka ostra, bazylia, majeranek, sól, pieprz

Cukinię dokładnie umyć. Za pomocą obieraczki do warzyw kroić plastry wzdłuż całego warzywa. Jak dojdziemy do środka, zmieniamy bok (środka cukinii do tego dania nie wykorzystujemy).
Powstałe plastry kroimy wzdłuż, na około pół centymetrowe paski (powstaje nam a la spaghetti).
Ja spaghetti cukiniowe gotowałam w parowarze, ale można też wrzucić na wrzątek i gotować około 5 minut.

Sos:
Puszkę pomidorów przelać do garnka i poddusić do momentu aż woda troszkę odparuje. Zblendować, dodać przyprawy i zioła. Można też dodać czosnek.
Mięso podsmażyć na oddzielnej patelni i połączyć z sosem.

Gotowe spaghetti cukiniowe wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać tartym żółtym serem.

SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz