piątek, 12 sierpnia 2016

Bakłażan z pomidorami pod pierzynką puree z kalafiora

Ostatnio miałam mniej czasu na gotowanie, ale jak już mam czas to staram się bombardować Was moimi przepisami, z nadzieją, że Was zainspiruję do szybkiego, zdrowego jedzenia.

Dzisiaj w sklepie wpadł mi w ręce bakłażan. Pomyślałam, że w sumie dawno u mnie w kuchni nie gościł więc coś z niego dzisiaj przygotuję. Jako, że z obiadu zostało mi puree, to wykorzystałam je do dania z bakłażanem.





Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 pomidory
- szklanka pasty pomidorwej
- łyżka oleju kokosowego
- sól, pieprz, curry, oregano

Puree:
- 1 kalafior
- 1 batat
- łyżka masła
- 2 łyżki śmietanki 30 %
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, koperek

Bakłażana kroimy na krążki, solimy z obu stron i zostawiamy na co najmniej 30 minut, aby puścił sok, dzięki czemu pozbędziemy się goryczki. Po tym czasie odsączamy z wody bakłażana i kroimy go w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy bakłażana i dusimy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Bakłażan ma być miękki i lekko przyrumieniony. Na koniec dodajemy curry i oregano. Całość mieszamy.

Pomidory kroimy na kawałki. Pastę wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojone pomidory oraz bakłażana.

Przygotowanie puree:
Kalafiora gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, batata obieramy i kroimy w kostkę. Lekko skrapiamy oliwą i pieczemy w 180 stopniach do miękkości.
Gdy warzywa są miękkie, wrzucamy je do malaksera i całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy masło, śmietankę i przyprawy. całość dokładnie mieszamy i wykładamy na wierzch bakłażana z pomidorami.

Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut.

SMACZNEGO!!!

ps. ilość puree jest na dwie porcje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz