wtorek, 2 sierpnia 2016

Krem z pieczonych pomidorów

Sierpień to miesiąc, w którym pomidory spotykamy na każdym kroku. W sierpniu ich smak jest zdecydowanie najlepszy! Dzisiaj na szybko krem z pieczonych pomidorów malinowych





Składniki:
- 8 dojrzałych pomidorów malinowych
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia

Pomidory umyć, wyciąć szypułkę i pokroić w ósemki. Czosnek obrać z łupinki, cebulę również pokroić w ósemki. Warzywa skropić oliwą, delikatnie posolić i posypiać suszoną bazylią. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.

Gdy pomidory są miękkie, a nawet miejscami przyrumienione, wrzucamy je do miski razem z cebulą i czosnkiem i całość miksujemy na gładką masę. Gdy jest bardzo gęste - możemy dodać troszkę wody lub wywaru warzywnego. Całość doprawiamy.

Doskonały na zimno i ciepło.

SMACZNEGO!!!

1 komentarz: