wtorek, 2 sierpnia 2016

Kurczak z pieczonymi warzywami i salsą

Dzisiaj szybka smaczna kolacja. Pieczony kurczak z pieczonymi warzywami i salsą z pomidorów, oliwek i kaparów.

Proste, a smaczne i zdrowe jedzonko!





Składniki:
- podwójna pierś z kury
- curry
- sól
- czonek
- papryka słodka i ostra
- bazylia suszona
- oliwa

Pierś umyć, oczyścić z włókien i wymieszać z oliwą i przyprawami. Odstawić na conajmniej 2 godziny do lodówki.

Pieczone warzywa:
- papryka żółta i czerwona
- cukinia
- sól, lubczyk ogrodowy, czosnek
- oliwa

Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wmieszać z oliwą i przyprawami

Mięso i warzywa wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec około 25 minut.

Salsa:
- pomidor
- suszone pomidory 6 sztuk
- 2 łyżki oliwek
- łyżka kaparów
- świeża natka pietruszki lub kolendra, świeża bazylia

Wszystkie składniki posiekać i wymieszać ze sobą.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz