niedziela, 4 stycznia 2015

Duszone pałki z kury z warzywami w sosie chińskim

Dzisiaj propozycja na szybki obiad.
Pałki zostały z gotowania wywaru do zupy więc postanowiłam przyrządzić z nich pyszny obiad.



Składniki:

- 7 pałek z kury
- mieszanka warzywna chińska (u mnie firmy Hortex)
- pasta pomidorowa - 500 ml
- pędy bambusa
- grzyby mum
- kiełki fasoli
- szczypiorek
- czosnek
- sos sojowy, papryka ostra, papryka słodka, czarnuszka, kolendra oraz garam masala 


Pałki kurczaka wcześniej ugotować (ja zrobiłam wywar do zupy :)).
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Wrzucić mieszankę chińską i czosnek i poddusić do momentu, aż będzie al dente. Dodać ugotowane wcześniej pałki z kury i dusić do uzyskania pożądanej miękkości warzyw.
Następnie dodajemy pokrojone pędy bambusa, grzyby mum i kiełki fasoli. Dusimy 2-3 min razem i wlewamy pastę pomidorową.


Całość doprawiamy dosyć obficie garam masala, kolendrą, papryką słodką i ostrą oraz szczyptą czarnuszki. Na końcu dodajemy wg upodobań sos sojowy.


Danie możemy jeść samodzielnie bądź podać z ryżem, np. jaśminowym.

SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz