wtorek, 6 stycznia 2015

Wątróbka drobiowa w czerwonym winie

Kiedyś będąc w delegacji wjechałam do pewnej przydrożnej knajpki na obiad. Kelner polecił wątróbkę w winie. Eeee myślę sobie, jak już jem w knajpie, to coś wyszukanego, innego niż w domu. Jednak nalegał, abym spróbowała i wzięła sobie na przystawkę. Uległam :)

Smak na prawdę wyborny i postanowiłam powtórzyć w domu.

Doskonały pomysł na szybki, ale smaczny obiad. Doskonale sprawdzi się również jako ciepła przystawka.

Danie jest tanie, szybko się je robi, a wrażenia smakowe... hmmm tego trzeba spróbować :)




Składniki:

- 400 g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 100 ml wina czerwonego wytrwanego
- majeranek, tymianek, sól

Wątróbkę umyć, dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Pousuwać błonki i pokroić w mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy aż będzie al dente. Następnie dodajemy wątróbkę i smażymy około 5-7 min.

Dodajemy wino i dusimy około 5 minut. Na koniec wrzucamy pokrojone w księżyce jabłko (jabłka nie obieramy) i dusimy około 3 minut. Jabłka nie mogą się rozpaść.

Wyłączamy ogień, dodajemy sól, szczyptę tymianku i majeranek.

Mieszamy i voila! Gotowe!

SMACZNEGO!!!


3 komentarze:

  1. Nigdy nie lubiłem wątróbki, ale na tą chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam! w smaku jest bardzo delikatna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej. Prostrzego przepisu to nie widzialem nigdy, no chyba, ze jajecznice ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń