- cukinia
- papryka
- 1 duża marchew
- 2 mięsiste pomidory
- oliwa
- zioła wg uznania; u mnie: cząber, rozmaryn, tymianek, oregano, czosnek
Warzywa myjemy. Marchew obieramy i kroimy na słupki. Z papryki wyciągamy gniazdo nasienne i kroimy w dosyć spore kawałki. Pomidory kroimy w grubsze plastry bądź w ósemki. Cukinię kroimy w plastry.
Tak przygotowane warzywa wsypujemy do miski, dodajemy około 2-3 łyżek oliwy i ulubione zioła. Mieszamy i wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Posypka z parmezanu:
- około pół szklanki tartego parmezanu
- łyżka oliwy
- garść otrąb pszennych
- mieszanka ziaren słonecznika, płatków chili, siemienia lnianego, sezamu, pietruszki i czosnku - około 3 łyżek czubatych - taka mieszanka http://sklep.ziarenkowo.com/img/p/1/8/18-thickbox_default.jpg
- około 80 g gorgonzoli
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i posypujemy ułożone na blaszce warzywa.
Na wierz posypujemy posiekaną gorgonzolą.
Całość pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni C.
Do warzyw świetnie pasuje następujący sos:
- łyżka majonezu
- łyżka miodu
- łyżeczka musztardy francuskiej
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i volia!
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz