sobota, 3 stycznia 2015

Warzywa z piekarnika z parmezanem i gorgonzolą

Po świątecznym i noworocznym przejedzeniu przyszedł czas na coś "lżejszego". Lżejszego w cudzysłowie, bo gdyby nie ser - to byłoby całkiem nawet dietetyczne. No ale czas czyszczenia lodówki przed noworocznym postanowieniem rozpoczęcia zdrowszego odżywiania sprzyja dodawaniu wszystkiego do potraw, co pozostało w lodówce :)


- cukinia
- papryka
- 1 duża marchew
- 2 mięsiste pomidory
- oliwa
- zioła wg uznania; u mnie: cząber, rozmaryn, tymianek, oregano, czosnek

Warzywa myjemy. Marchew obieramy i kroimy na słupki. Z papryki wyciągamy gniazdo nasienne i kroimy w dosyć spore kawałki. Pomidory kroimy w grubsze plastry bądź w ósemki. Cukinię kroimy w plastry.

Tak przygotowane warzywa wsypujemy do miski, dodajemy około 2-3 łyżek oliwy i ulubione zioła. Mieszamy i wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. 

Posypka z parmezanu:
 -  około pół szklanki tartego parmezanu 
- łyżka oliwy
- garść otrąb pszennych
- mieszanka ziaren słonecznika, płatków chili, siemienia lnianego, sezamu, pietruszki i czosnku - około 3 łyżek czubatych - taka mieszanka http://sklep.ziarenkowo.com/img/p/1/8/18-thickbox_default.jpg
- około 80 g gorgonzoli

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i posypujemy ułożone na blaszce warzywa.

Na wierz posypujemy posiekaną gorgonzolą.

Całość pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni C.








Do warzyw świetnie pasuje następujący sos:

- łyżka majonezu
- łyżka miodu
- łyżeczka musztardy francuskiej

Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i volia!

SMACZNEGO!!!

 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz