niedziela, 4 stycznia 2015

Muszle makaronowe z czterema serami na sosie pomidorowym

Nowy Rok z mężem witaliśmy w domowym zaciszu. Synek w tym czasie smacznie spał, a my postanowiliśmy troszkę porozpieszczać nasze podniebienia ;)

Jednym z naszych noworocznych rarytasów były muszle makaronowe z czterema serami zapiekane na sosie pomidorowym.

 Składniki:

 - muszle makaronowe - około 30 sztuk
- 150 g mozzarelli
- 3/4 szklanki startego parmezanu
- 100 g gorgonzoli
- 2 czubate łyżki mascarpone
- 1 białko jajka

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać ze sobą. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy muszle.

Składniki sosu:
 - około 400 g pomidorów bez skórki
- 200 g pasty pomidorowej
- czubata łyżka kaparów
- czubata łyżka posiekanych oliwek
- cebulka
- 3 ząbki czosnku
- oregano, bazylia, papryka ostra, tymianek, sól
- oliwa

Na rozgrzanej oliwie szklimy posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy pomidory bez skórki i pastę pomidorową. Dusimy około 5 min aż pomidory się rozpadną. Dodajemy posiekane oliwki i kapary. Doprawiamy solą oraz ziołami.

Tak przygotowany sos wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na sosie układamy nadziane serami muszle. Po wierzchu posypujemy 2 łyżkami startego parmezanu i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut aż ser się zrumieni.

SMACZNEGO!




2 komentarze:

  1. Lubię takie muszle. Na pewno będę robić w najbliższym czasie

    OdpowiedzUsuń