czwartek, 21 sierpnia 2014

Bezglutenowe czekoladowe ciasto z fasoli

Coś dla łakomczuchów na zaspokojenie ochoty na coś mocno czekoladowego! Skusiłam się na to ciasto, bo ostatnio z każdej strony słyszy się o nim. Ja je troszeczkę zmodyfikowałam i powiem Wam, że wyszło przepyszne! Doskonałe dla osób na diecie jako mała odskocznia, a także dla osób prowadzących zdrowy tryb odżywiania!





Składniki:

- 200 g fasoli czerwonej (z puszki lub ugotowanej)
- 1 dojrzały banan
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu 
- spora garść łuskanego słonecznika
- spora garść suszonej żurawiny

Sposób wykonania jest bardzo prosty. Do malaksera wrzucamy fasolę i banana. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy pozostałe składniki - oprócz słonecznika i żurawiny - i ponownie miksujemy. Gdy mamy gładką masę dodajemy słonecznik i żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut lub do suchego patyczka.

Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Polewa: 

Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 1/3 szklanki mleka. Dokładnie mieszamy i polewamy ostudzone ciasto.

SMACZNEGO!!!



2 komentarze: