Lubicie buraki? Macie ochotę na coś lekkiego, a zarazem pożywnego? Proponuję carpaccio z buraka. Spora porcja witamin, zdrowa przekąska, którą możemy przygotować wcześniej, a przed samą konsumpcją polać tylko sosem lub octem balsamicznym.
Łatwe - a daje wiele radości :)
Składniki:
- burak
- ser kozi lub feta
Sos:
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy bądź oleju z orzechów włoskich
Buraka myjemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego (lub zawijamy w folię aluminiową) i wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Pieczemy około 40-50 min, lub do uzyskania pożądanej miękkości. Wyjmujemy, studzimy, obieramy i kroimy na cienkie plastry.
Składniki sosu mieszamy ze sobą i voila.
Buraka rozkładamy na talerzu, dodajemy ser i całość polewamy sosem.
Przepyszne jako przystawka lub jako sałatka do dania obiadowego!
SMACZNEGO!!!
Pyszna wariacja .. uwielbiam !
OdpowiedzUsuńja też :) i już żałuję, że zrobiłam tak mało ;)
Usuń