sobota, 30 sierpnia 2014

Carpaccio z buraka

Lubicie buraki? Macie ochotę na coś lekkiego, a zarazem pożywnego? Proponuję carpaccio z buraka. Spora porcja witamin, zdrowa przekąska, którą możemy przygotować wcześniej, a przed samą konsumpcją polać tylko sosem lub octem balsamicznym.
Łatwe - a daje wiele radości :)





Składniki:

- burak
- ser kozi lub feta

Sos:
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy bądź oleju z orzechów włoskich

Buraka myjemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego (lub zawijamy w folię aluminiową) i wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Pieczemy około 40-50 min, lub do uzyskania pożądanej miękkości. Wyjmujemy, studzimy, obieramy i kroimy na cienkie plastry.

Składniki sosu mieszamy ze sobą i voila.

Buraka rozkładamy na talerzu, dodajemy ser i całość polewamy sosem.

Przepyszne jako przystawka lub jako sałatka do dania obiadowego!

SMACZNEGO!!!


2 komentarze: