środa, 27 sierpnia 2014

Kotlety z kalafiora i ziemniaków z pieczonymi warzywami

Dzisiaj szybki bezmięsny obiad. Kotleciki zrobione z "resztek" dnia poprzedniego. Papryka pieczona, której teraz pełno na każdym kroku, aż się do nas uśmiecha, żeby coś z niej przyrządzić. Pieczona ma słodki smak, rozpływa się w ustach, można jej zrobić od razu więcej i przyrządzić jakąś pastę do chlebka bądź makaronu. Ale to może będzie następnym razem ;)






Składniki na kotlety:

- pół kalafiora
- 4 spor ziemniaki
- 1 jajko
- garść tartego twardego sera (np. parmezan)
- garść ziaren słonecznika
- bułka tarta - do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- przyprawa do ziemniaków
- koperek
- sól, pieprz

Kalafior i ziemniaki gotujemy do miękkości. Następnie wykładamy do miski i siekamy na niezbyt gładką masę (tak, aby wyczuwalne były grudki. Chyba, że wolimy gładkie kotleciki to siekamy na gładkie pure).

Do warzyw dodajemy 1 jajko, starty ser, słonecznik, przyprawy i zioła oraz stopniowo bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ciasto lekko się klei do rąk).

Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Pieczemy w 180 stopniach przez około 30-35 minut.

Kotleciki możemy również usmażyć na patelni. Wówczas smażymy na małym ogniu z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

Składniki na warzywa pieczone:

- 2 papryki czerwone
- 1 cukinia
- kilka pomidorków pomarańczowych 
- oliwa
- bazylia, oregano, sól



Warzywa myjemy i kroimy na dosyć spore kawałki (cukinię w plastry, pomidorki w ósemki). Wrzucamy do miski. Wlewamy odrobinę oliwy i dodajemy zioła oraz sól. Mieszamy i wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.



Warzywa podajemy z sosem miodowo-musztardowym.

Składniki sosu:
- łyżka miodu
- łyżeczka i troszkę musztardy (u mnie 1 łyżeczka sarepskiej, pół łyżeczki rosyjskiej i pół łyżeczki gruboziarnistej francuskiej)
- czubata łyżka majonezu

Wszystko ze sobą mieszamy i voila :)

SMACZNEGO!!!



Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2014

5 komentarzy:

  1. Wyglada apetycznie :) Musze sprobowac zrobic w piatek :)

    http://bonapetit2xm.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich kotlecików jeszcze nie jadłam. Na pewno są pyszne, bo kalafior i ziemniak to zgrana para. No i jeszcze podane w tak zacnym towarzystwie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. aaaaaaa serio ślina mi kapie! w tym momencie ubieram sie, biore córe pod pache i wio do sklepu po kalafior i reszte ekipy warzywnej :) u mnie dzisiaj bedzie to danie. Uwielbiam twojego bloga kochana :*

    OdpowiedzUsuń