Dzisiaj za oknem troszkę chłodniej więc można włączyć piekarnik i poszaleć w kuchni ;)
U mnie dalej passa bezmięsna. Za to z przepysznymi warzywami sezonowymi i serem.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 kostka sera typu feta
- 125 g mozzarelli
- około 20 szt oliwek
- około 15 pomidorów suszonych
- pół papryki
- 3 dojrzałe pomidory
- 2 ząbki czosnku
- bazylia, ostra papryka, pieprz, sól, oregano
Bakłażana i cukinię dokładnie myjemy. Kroimy wzdłuż na długie plastry o szerokości około 5 mm. Plastry rozkładamy na ręczniku papierowym i solimy z obu stron. Tak posolone warzywa pozostawiamy na około 30 min żeby puściły sok. Po upływie tego czasu wycieramy warzywa ręcznikiem papierowym i grillujemy z obu stron na posmarowanej oliwą patelni (lub możemy posmarować pędzelkiem warzywa) do zrumienienia.
Odkładamy na ręcznik papierowy aby wchłonął ewentualny tłuszcz.
Na każdy kawałek cukinii/bakłażana kładziemy dosyć gruby kawałek fety, paprykę i 1 suszonego pomidora. Zwijamy w roladkę. Każdą sztukę robimy w ten sam sposób.
Naczynie żaroodporne smarujemy lekko masłem. Roladki układamy w okrąg.
Pomidory kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z odrobiną oliwy i dusimy przez około 5 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek, zioła oraz przyprawy.
Po środku naczynia żaroodpornego wylewamy sos. Na sos wrzucamy posiekane oliwki i pokrojoną w kostkę część mozzarelli. Resztę mozzarelli rozsypujemy na roladki.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 20 min.
Jemy jako samodzielne danie, przystawkę lub podajemy z makaronem. Na makaron polewany sos z pomidorów.
SMACZNEGO!!!
to tez musze koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) szybkie i bardzo smaczne! polecam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie wegetariańskie przekąski! zwłaszcza z serem feta :)
OdpowiedzUsuńJa raz zrobiłam takie roladki, ale coś poszło nie tak. Może z Twojego przepisu mi wyjdą ;)
OdpowiedzUsuńpolecam bo są na prawdę przepyszne :)
UsuńTen przepis koniecznie wypróbuję
OdpowiedzUsuń