środa, 20 sierpnia 2014

Suszone pomidory w oliwie

Sezon pomidorowy w pełni więc pora zabrać się za robienie zapasów na zimę!
Dzisiaj suszymy pomidorki i zalewamy je oliwą.
Zima długa, a ich smak jest cudowny. Słodkie mięsiste pomidorki nadadzą cudownego aromatu daniom z mięsa, kasz czy będą głównym smakiem różnego rodzaju przekąsek! Kochani zima jest długa więc zakasamy rękawy i bierzemy się do pracy.
Polecam bo smak "swojskich" pomidorków jest zdecydowanie lepszy niż smak tych kupionych w słoiczku w sklepie.





Składniki:

- 5 kg mięsistych pomidorów (najlepiej podłużnych)
- około 500 ml dobrej jakości oliwy
- oregano
- bazylia
- rozmaryn
- czosnek
- sól
- kapary
- papryczki chili (opcjonalnie)

Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy. Kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyjmujemy pestki (możemy po parę zostawić, wówczas nadadzą lepszego aromatu pomidorkom).
Tak przygotowane pomidorki rozkładamy ciasno na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, obficie posypujemy bazylią, oregano i rozmarynem. Dodatkowo posypujemy szczyptą soli.



Tak przygotowane pomidorki wstawiamy do nagrzanego do 80 stopni piekarnika i pieczemy do momentu aż będą suche ale jeszcze jędrne i mięsiste. Drzwiczki od piekarnika mogą byc lekko uchylone, wówczas para będzie ulatniała się na zewnątrz. U mnie cały proces trwał 8 godzin.



Gdy pomidorki są już "wysuszone" pozostawiamy je w piekarniku do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy oliwę. Wlewamy około 500 ml oliwy do garnuszka i podgrzewamy. NIE ZAGOTOWUJEMY! oliwa jest dobra jak zaczyna pachnieć. Jeśli będzie miała zbyt wysoką temperaturę możemy "usmażyć" pomidorki i z mięsistych kawałków będziemy mieli chipsy :)

Gdy pomidorki wystygną wkładamy je dosyć ciasno do słoiczków. Na górę wrzucamy po garści kaparów, posiekany czosnek oraz po 2 papryczki chili.



Całość zalewamy ciepłą oliwą i zakręcamy. Słoiczki odstawiamy do góry nogami i mamy gotowe przetwory na zimę!

SMACZNEGO!!!


Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2014

3 komentarze:

  1. też suszę pomidory - uwielbiamy je - pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem jak smakują z kaparami. Muszę w końcu zrobić takie domowe suszone pomidorki. Dziękuję za tyle przepisów w akcji. Coś czuję, że to jeszcze nie koniec z Twojej strony ;)

    OdpowiedzUsuń