wtorek, 19 sierpnia 2014

Kotlety z kapusty kiszonej

Danie w sam raz na mniejszego głoda, jako alternatywa zwykłych kotletów. Doskonałe jako samodzielny posiłek lub dodatek do wszelkich kasz. 
Mogą być podane również jako przystawka różnymi sosami, doskonale pasuje tutaj pomidorowy.



Składniki:

- 300 g kapusty kiszonej
- 3 ugotowane ziemniaki
- garść otrębów owsianych
- jajko
- majeranek, słodka papryka, sól, pieprz, koperek

Kapustę drobniutko kroimy. Ziemniaki rozgniatamy na papkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Konsystencja ma być zbita ale klejąca. Jeśli nie osiągnęliśmy pożądanej konsystencji to albo dodajemy jajko (jeśli za gęste), albo dosypujemy otrąb (jeśli za rzadkie).

Z masy formujemy kotleciki i układamy na papierze do pieczenia.  Na wierz posypujemy ziarnami słonecznika.

Kotleciki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Podajemy z kaszą np. jaglaną, mięsem lub z samymi warzywami.

SMACZNEGO!!!



4 komentarze:

  1. rzeczywiście ciekawa alternatywa dla tradycyjnych klopsów :) podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie! bardzo mnie ciekawi ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie kapusty kiszonej, chętnie i ja podobne przyrządzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. polecam! szybko się robi i są na prawdę pyszne. Aby były bardziej sycące można dodać więcej ziemniaków lub w ogóle zamiast ziemniaków np. kaszę jaglaną (ugotowaną).

    OdpowiedzUsuń