Na zewnątrz chłodniejsza aura więc pojawia się potrzeba rozgrzania się od wewnątrz. Dzisiaj na obiad serwuję swoim najbliższym tradycyjne jadło - zapiekankę z ziemniaków i mięsa mielonego z szynki. W daniu jednak nie może zabraknąć akcentu sezonowych warzyw - świeże, soczyste i słodkie pomidorki oraz zielony groszek urozmaicają danie i dodają wyjątkowych akcentów smakowych.
Składniki:
- 0.5 kg mięsa mielonego z szynki
- 7 sporych ziemniaków
- 200 g zielonego groszku
- 4 spore dojrzałe pomidory
- cebula
- czosnek
- 150 g żółtego sera
- 100 g mozzarelli
- świeży przecier pomidorowy - około 200 ml (u mnie taki http://www.atlanta-am.pl/produkty/tomatera/passata-rustica-g,18,2,38)
Ziemniaki obieramy i obgotowujemy w osolonej wodzie przez około 8 minut. Studzimy i kroimy w talarki o grubości około 5 mm.
Cebulę i czosnek drobniutko siekamy i podsmażamy na oliwie na rozgrzanej patelni. Gdy cebula jest rumiana dodajemy mięso. Podsmażamy przez około 5 min na średnim ogniu. Następnie dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy i zielony groszek. Wszystko dusimy ze sobą około 5 min. Dodajemy świeże zioła: bazylia, oregano, ostra papryka, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Mozzarelle kroimy w kostkę.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, wykładamy warstwę ziemniaków. Na ziemniaki kładziemy połowę farszu mięsnego. Następnie znowu warstwa ziemniaków i mięsa. Na sam wierzch ostatnią warstwę ziemniaków na którą możemy luzem powrzucać kilka sztuk pomidorków koktajlowych. Obficie sypiemy żółtym serem i mozzarella.
Całość zapiekamy przez około 30-40 min w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!!!
Jak ja lubię takie zapiekanki...
OdpowiedzUsuńja i mój mąż również :) są sycące, rozgrzewają i szybko się je robi :) zmieniając jeden składnik tworzyć możemy nowe dania :)
OdpowiedzUsuńBardzo bogata zapiekanka z pysznymi psiankami :)
OdpowiedzUsuń