Ciasto to zrobiłam przed samym porodem, kiedy to chciałam maksymalnie zaspokoić potrzebę na słodkie i na czekoladę. Jako, że w okresie ciąży staram się zdrowo odżywiać (poza małymi wybrykami ;)), to postanowiłam zrobić zdrowe ciacho :)
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 3 jajka
- pół szklanki cukru drobnego
- szczypta proszku do pieczenia (około 1 łyżeczki)
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- pół szklanki śmietanki 30 %
- pół szklanki kakao
Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą na sitku. Gotujemy w 1 szklance wody ze szczyptą soli.
Gdy kasza wchłonie całą wodę, zestawiamy z ognia i blendujemy na gładką masę.
Do zmiksowanej kaszy dodać resztę składników i ponownie zbledować (bądź użyć robota kuchennego) do połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do suchego patyczka.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz