piątek, 29 sierpnia 2014

Krem z pieczonej papryki i czerwonej soczewicy

Indyjskiego powiewu ciąg dalszy. Tym razem warzywnie, bez mięsa, ale dalej z nutką przypraw charakterystycznych dla tej kuchni.





Składniki:

- 3 papryki czerwone
- 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
- 150 ml mleczka kokosowego
- czosnek - 2 ząbki
- garam masala (około 1 łyżeczki)
- sól
- papryczka chili
- kilka ziaren kolendry (zmielonych)
- pół łyżeczki kurkumy 
- 3 łyżki jogurtu (u mnie grecki)

Paprykę myjemy i kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dodajemy czosnek w łupinkach i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 35-45 min aż papryka będzie miękka.Zdejmujemy skórkę z papryki. Czosnek wyciskamy z łupinek i wrzucamy wszystko do garnuszka.

W oddzielnym garnku w międzyczasie gotujemy soczewicę. Soczewicę zalewamy wodą lekko ponad soczewicę i gotujemy do miękkości (około 20-25 min). Kiedy soczewica jest miękka, zdejmujemy z ognia, dodajemy paprykę i czosnek i wszystko blendujemy (wraz z wodą która została z gotującej soczewicy - powinno być jej już niewiele). Dodajemy wszystkie przyprawy, mleczko kokosowe i dokładnie ze sobą mieszamy.

Podajemy z kleksem z jogurtu - który dodaje dodatkowego aromatu, a dla tych, co nie lubią zbyt ostrych dań - złagodzi jej ostrość :)

SMACZNEGO!!!




Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2014

2 komentarze:

  1. Świetny wpis! ;)))

    Pozdrawiam
    __________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa zupka. I ten dodatek kolendry i garam masala... mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń