środa, 6 sierpnia 2014

Tarta z fasolką szparagową, botwinką i pomidorkami koktajlowymi

Ostatnie dni sezonowych świeżych warzyw postanowiłam wykorzystać w 100 % :)

Dzisiaj kolejna tarta.


Składniki:

Ciasto:
- 125 g zimnego masła
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- szczypta curry
- 4 łyżki zimnej wody (lub do odpowiedniej konsystencji)

Wszystkie składniki zagnieść ze sobą. Włożyć do woreczka foliowego i na minimum 30 min umieścić w lodówce.

Farsz:
- około 400 g fasolki szparagowej
- pół pęczka botwinki z buraczkami
- 1 jajko
- 3/4 opakowania (200 g) gęstej śmietany 18 lub 22 %
- twardy ser (u mnie parmezan)
- koperek
- kilka pomidorków koktajlowych

Fasolkę czyścimy, odcinamy końcówki i gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. 

Botwinkę czyścimy, dokładnie myjemy, malutkie buraczki obieramy i wszystkie siekamy. Liście razem z buraczkami wrzucamy dosłownie na 3 minutki na wrzątek i odcedzamy.

Jajko mieszamy ze śmietanką, posiekanym koperkiem i przyprawami - jakie kto lubi - u mnie czosnek, curry, troszkę gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

Na wysmarowaną masłem blaszkę do tarty wykładamy rozwałkowane ciasto. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
Na ciasto wykładamy ostudzoną i odsączoną fasolkę, botwinkę wraz z buraczkami. Całość zalewamy sosem z jajka, śmietanki i koperku. Na wierzch kładziemy połówki pomidorków koktajlowych i całość posypujemy starkowanym serem.

Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

SMACZNEGO!!!



2 komentarze:

  1. Mam postanowienie w poniedzialek taka zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, jest przepyszna :) kombinacja bardzo się sprawdziła i na pewno ją jeszcze wykorzystam w innym przepisie :)

    OdpowiedzUsuń